Ληξούρι: Η Δημοτική Αρχή έφερε πρόταση “έκτρωμα” για το Δήμο – Καταπέλτης οι δημοτικοί σύμβουλοι

spot_img

Διαβάστε επίσης – Ληξούρι: Η παράταξη του Β. Ρουχωτά για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό που δεν ψηφίστηκε χτες στη συνεδρίαση ΔΣ

Χτες Δευτέρα 31.08.2020 στις 18:00 πραγματοποιήθηκε η 23η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου.

Η συνεδρίαση είχε συνολικά τέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης με το πρώτο να γίνεται στην ουσία και το μοναδικό θέμα συζήτησης που είχε πραγματική αξία για τους δημοτικούς συμβούλους με το κλίμα να είναι τεταμένο από όλες τις πλευρές. Όμως, πριν έγιναν συγκεκριμένες ερωτήσεις προς το Δήμαρχο, όπως πάντα.

ΒΙΝΤΕΟ (Μεταδόθηκε LIVE από τη σελίδα μας στο Facebook)

Αρχικά, ο Δημήτρης Μαντζουράτος ανέφερε και καταδίκασε το συμβάν σε πολιτικό γάμο πλησίον του Δημαρχείου Ληξουρίου, καθώς το Δημαρχείο δεν ήταν κατάλληλος χώρος ούτε για γάμο ούτε και για άτομα με αναπηρία. Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι παπάς της εκκλησίας χτυπούσε τις καμπάνες με προκλητικό τρόπο και χωρίς σεβασμό προς το ζευγάρι, το γάμο του οποίου τελούσε ο Αντιδήμαρχος Γεράσιμος Γαλανός. Επίσης, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι το κόστος του πολιτικού γάμου είναι υψηλό και ειδικά όταν το ζευγάρι είναι και άνεργοι.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε και το πρόβλημα του ηλεκτροφωτισμού στον περιφερειακό δρόμο. Και τέλος, έδειξε την ενόχλησή του για τη χαλαρότητα που επέδειξε, κατά την άποψή του, ο Δήμαρχος Γιώργος Κατσιβέλης τόσο με τη στάση του όσο και με την ανακοίνωσή για τα κρούσματα του Κορονοϊού.

Με το Δήμαρχο να απαντάει ότι δέχτηκε μάλιστα και συγχαρητήρια για την ανακοίνωσή του και ότι μάλιστα έχει εξασφαλιστεί να γίνονται δωρεάν τα τεστ του Κορονοϊού για τους εκπαιδευτικούς του Δήμου. Όσο για τον ηλεκτροφωτισμό, έχει μιλήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη για επέκτασή του. Επιπλέον απάντησε και στον κ. Βασίλη Καππάτο σχετικά με την τρύπα στον Άγιο Βασίλειο μετά από έργα, δηλώνοντας ότι έγινε έτσι μετά από δύο διαφορετικά έργα, το ένα της Περιφέρειας και το άλλο της ΔΕΥΑΚ από το Δήμο Αργοστολίου.

1. «Λήψη απόφασης για την έγκριση σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων Σάμης και Ληξουρίου» Εισηγητής: Δήμαρχος

Αρχικά, η Πρόεδρος Αδαμαντία Καμινάρη ανέφερε ότι η εισήγηση αποσύρεται χωρίς να αποκαλύπτει τους λόγους της απόφασης αυτής της Δημοτικής αρχής προκαλώντας την οργή και το ξέσπασμα των Δημοτικών Συμβούλων των υπόλοιπων παρατάξεων, οι οποίοι τόνισαν ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό και πως πρέπει να συζητηθεί.

Ο Δήμαρχος παίρνοντας το λόγο είπε ότι “αποσύρεται, γιατί λείπει ο ειδικός νομικός πάνω στο θέμα της σύστασης του αναπτυξιακού οργανισμού και πως χρειάζεται κάποιος να μας κατατοπίσει”.

Παρά τις αντιρρήσεις της δημοτικής αρχής το θέμα συζητήθηκε με εισήγηση – πρόταση, για να το αν θέλουν ως σώμα να συμμετέχει ο Δήμος σε έναν τέτοιο οργανισμό, με τον Βασίλη Ρουχωτά, τον Διονύση Αραβαντινό, τον Δημήτρη Μαντζουράτο και τους συμβούλους των παρατάξεών να μιλούν με πολύ απαξιωτικά λόγια και ίσως καθόλου άδικα για το νέο οργανισμό που θέλει να ιδρύσει ο Δήμος Ληξουρίου και ο Δήμος Σάμης, επικρίνοντας βαρύτατα και την απόφαση του Δημάρχου για τον οργανισμό “έκτρωμα”, όπως το χαρακτήρισαν.

Χαρακτηριστικά ο Διονύσης Αραβαντινός τα είπε όλα επισημαίνοντας ότι “Υποκαθιστά το Δήμο και υποθηκεύεται το μέλλον του Δήμου. Δεν υπάρχει κάτι που δεν κάνει ο οργανισμός αυτός – εταιρία αυτή έχοντας ως έδρα την Παλλήνη. Τα μέλη πάλι του Διοικητικού της συμβουλίου μας είναι άγνωστα και δε γνωρίζω πως επιλέχτηκαν. Θα συμβουλεύει το Επιμελητήριο, τα ασφαλιστικά ιδρύματα, θα κάνει περιβαλλοντικές προτάσεις, μπορεί να κάνει σεμινάρια, συνέδρια… μόνο γάμους δεν θα κάνει και δε θα μαζεύει σκουπίδια. Σύμφωνα με το καταστατικό το Δημοτικό Συμβούλιο ασκεί δημοκρατικό έλεγχο στις ενέργειες της εταιρίας. Άρα, θα μας διοικεί. Φτιάξαμε ανεξάρτητο Δήμο για να διοικεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός. Κατάπτυστο το καταστατικό. Θα διοικείται ο Δήμος από μακριά με 30 χρονιά διάρκεια;; 5 χρόνια η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τον Γ. Κατσιβέλη και Μονιά να συνεχίζουν να είναι μέλη του για 2 χρόνια μετά τη θητεία τους ως Δήμαρχοι. Αν δεν ξαναβγούν; Ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία… Είστε υπόλογοι για αυτό που φέρατε… καταργείται το Δήμο. Θα είμαι καταπέλτης και κάθετα κατά της εταιρίας αυτής.”

Συνεχίζοντας αμέσως μετά και ο Βασίλης Ρουχωτάς στον ίδιο τόνο ανέφερε πολλά από τα λόγια του κ. Αραβαντινού και τόνισε επιπλέον: “Είναι ανώνυμη εταιρία, μαγαζάκι απο την πίσω πόρτα. Θέλουμε να λειτουργεί η διοίκηση του Δήμου και του κράτους. Η εταιρία μπορεί να διαχειρίζεται την περιουσία του Δήμου. Εκχωρούμε στην εταιρία αυτή τα πάντα! Ο Δήμος Αργοστολίου και Ιθάκης γιατί δεν έτρεξαν και αυτοί;; Χαζοί είναι; Αν θέλουμε μία τέτοια εταιρία να κλείσουμε αν είναι το Δήμο και να φύγουμε!!! Καταψηφίζω μια τέτοια συμμετοχή του Δήμου σε ένα τέτοιο μαγαζακι και συμφωνώ με τον Διονύση Αραβαντινό.”

Ο Δημήτρης Μαντζουράτος αναρωτήθηκε “Ένας τέτοιος οργανισμός σε τι θα βοηθήσει τους εργαζομένους, την υγεία, το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο;;; Είναι αληθεια ότι στήνεται ένα μαγαζί, όπως είπαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Πρέπει να τιμήσουμε το ρόλο μας. Ο Δήμος μπορεί να διεκδικήσει πολλά χωρίς ενδιάμεσους τρίτους, που δεν θα λογοδοτούν πουθενά. Τέτοιες εταιρίες είναι καταχρεωμένες σε όλη την Έλλαδα και οι οποίες χρωστούν τους νόμιμους μισθούς των εργαζομένων τους. Είμαστε σφόδρα κατά.”

Ο Βαγγέλης Λουκέρης συμφώνησε και δήλωσε ότι “Πρέπει να δώσουμε βάρος για να στελεχώσουμε καλύτερα το Δήμο χωρίς οργανισμούς. Κάθετος κατά της διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Το κράτος δεν μας έλυσε κανένα προβλημα, τώρα θα το κάνει με αυτό τον οργανισμό. Τρωκτικά ολοι αυτοί που διοικούν τους οργανισμούς αυτούς.”

Η Ελένη Λουκέρη επισήμανε ότι “Παραδίδουμε τα κλειδιά στην ουσία στην Τρίπολη με τη διευθύνουσα σύμβουλο του οργανισμού αυτού να συμμετέχει σε πολλές ΜΚΟ!”

Ο Βαγγέλης Βαλλιάνος είπε “χωρις καμια παρερμηνεία, θέλετε να κάνετε το Δήμο Ανώνυμη Εταιρία” με τον Βαγγέλη Φαρακλό να υπενθυμίζει ότι “θα γίνουμε δημοτικοί υπάλληλοι της εταιρίας, δεν είναι σωστό. Τεχνοκράτες να διοικήσουν το Δήμο.”

Ο Δήμαρχος πήρε το λόγο και χαρακτήρισε όσα άκουσε ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε “Όλα όσα ακούστηκαν δεν ισχύουν. Δεν μπορεί ο αναπτυξιακός οργανισμός να τρέξει από μόνος κανένα έργο. Πρέπει ο Δήμος να του το αναθέσει. Ο Δήμος θα θέτει τους όρους. Ποιο ξεπούλημα της περιουσίας του Δήμου;; Αν δεν πάει καλά, απλά θα διαλυθεί. Αργά ή γρήγορα όλοι οι Δήμοι θα έχουν τέτοιους οργανισμούς… Θα πάρουμε μεγαλύτερο ποσό αν φτιάξουμε τον οργανισμό. Καταλήξαμε στα μέλη του οργανισμού λόγω βιογραφικού και τεχνογνωσίας. Και ψάξαμε πολύ…”

Ψήφισαν κατά της συμμετοχής του Δήμου στον οργανισμό αυτό 12 και 7 υπέρ. Στην ουσία ψήφισαν υπέρ η Δημοτική Αρχή και ο Άγγελος Γαλάτης.

2.Έγκριση μελέτης (αριθ. 39/2020 Δ.Τ.Υ) με τίτλο: «Προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης αυτής. Εισηγητής: κ.Δήμαρχος

Ομόφωνα υπέρ.

3.«Έγκριση επιχορήγησης Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ληξουρίου» Εισηγητής: Δήμαρχος

Ομόφωνα υπέρ.

4.«Έγκριση τροποποίησης Προϋπολογισμού Δήμου Ληξουρίου οικ. έτους 2020 (αριθ. 122/2020 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής)» Εισηγητής: Δήμαρχος

Ομόφωνα υπέρ.

Διαβάστε επίσης – Ληξούρι: Η παράταξη του Β. Ρουχωτά για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό που δεν ψηφίστηκε χτες στη συνεδρίαση ΔΣ

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται