Δήμος Ληξουρίου: 10η συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (Βίντεο+Φωτό+Αποφάσεις)

spot_img

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 λίγο μετά τις 18:00 πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς πάλι τόνους και με έντονη αντιπαράθεση η 10η τακτική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου στην αίθουσα Γερασίμου και Αθηνάς Τζουγανάτου (1ος όροφος), οδός Παπά Χαρ. Γραικούση, προκειμένου να συζητηθούν τα επτά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Φυσικά, όπως πάντα άλλωστε, προέκυψαν και ποικίλα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση μετά από 4,5 ώρες, ενώ να τονίσουμε ότι για τουλάχιστον 2,5 ώρες συζητούσαν για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο.

ΒΙΝΤΕΟ από τη σελίδα μας στο Facebook

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ο κόσμος προτίμησε να παρακολουθήσει LIVE τη συνεδρίαση αντί να προσέλθει.

Στην αρχή το λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Διονύσης Πρεντάνος, ο οποίος αναπλήρωνε την Πρόεδρο κα. Αδαμαντία Καμινάρη, η οποία έλειπε λόγω του θανάτου του πατέρα της, Παναγάγγελου Καμινάρη. Εξέφρασε τα θερμά του συλληπητήρια και ενημέρωσε το σώμα για την κηδεία, που θα γίνει σήμερα Τρίτη 03/12 στις 15:30 στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Ληξουρίου. Τα θερμά της συλληπητήρια εκφράζει και η ομάδα της Kefalonia Life τόσο προς την Πρόεδρο όσο και στους συγγενείς της.

Τέλος, ενημέρωσε για την ημερίδα που είχε σήμερα το πρωί η Ένωση Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ” για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στην αίθουσα του ΤΕΙ Ληξουρίου.

Αν δεν ήταν ο κ. Πρεντάνος το πιθανότερο θα ήταν να φτάναμε στις 6 ώρες συνεδρίασης!!! Προσπάθούσε να ολοκληρώνει τις ομιλίες των δημοτικών συμβούλων όσο πιο σύντομα μπορούσε και μάλιστα ορισμένους τους “μάλωνε” με σεβασμό, όταν το παράκαναν χρονικά. Τα τελευταία θέματα μάλιστα πέρασαν αστραπή.

Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ληξουρίου, κ. Γιώργος Κατσιβέλης, για να ενημερώσει ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 08:00 – 16:00 θα λειτουργεί γραφείο Κτηματολογίου στο Ληξούρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνοντας μερικούς να αναρωτιούνται “Μόνο δύο ημέρες;”. Ο κ. Κατσιβέλης απάντησε ότι αν χρειαστούν και άλλες ημέρες, αυτές πιθανόν να είναι την επόμενη εβδομάδα, ενώ μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δοθεί παράταση για το Κτηματολόγιο, αλλά δεν είναι τίποτα σίγουρο ακόμη. Με μια παράταση συμφώνησε και ο κ. Βασίλης Ρουχωτάς, ο οποίος είπε ότι “Δεν πρέπει η κοινωνία μας να πληρώσει τα σπασμένα της αδιαφορίας του κράτους”.

Καταλήγωντας ενημέρωσε ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ) ομόφωνα αποφάσισε και υποστήριξε τη διαμαρτυρία για την αναστολή των Τμημάτων στο Ληξούρι και στη Λευκάδα, καθώς και ότι αποφασίστηκε να συσταθούν επιτροπές ανά περιοχή ανά Δήμο για να μπορέσουν να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο (φάρμακα, ρούχα, τρόφιμα κτλ) τον πληθυσμό της Αλβανίας μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό.

Για το θέμα της αναγκαιότητας για βοήθεια στο λαό της Αλβανίας πρώτος είχε αναφερθεί με ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο κ. Ανδρέας Μοσχόπουλος. Παίρνοντας το λόγο ο ίδιος αναφέρθηκε σε αυτήν και τόνισε ότι “Πρέπει πρώτα η βοήθεια και η αλληλεγγύη να ξεκινήσει από τον ίδιο το Δήμο Ληξουρίου και μετά να συνεχίσει με την ΠΕΔΙΝ, μιας και το Ληξούρι είχε την ανάλογη βοήθεια στους πρόσφατους σεισμούς από το εξωτερικό και όλη την Ελλάδα”. Με αυτό συμφώνησε ο κ. Διονύσης Αραβαντινός, ενώ ο κ. Ρουχωτάς υποστήριξε ότι “η εκκλησία της Αλβανίας και ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να απευθυνθούμε για στήριξη”. Ο κ. Αραβαντινός τόνισε ότι “ό,τι μαζευτεί ως βοήθεια πρέπει να φτάσει αποκλειστικά στον προορισμό του και να μη δούμε να μη φτάνουν ποτέ”. Ο κ. Μαντζουράτος ανέφερε ότι “η ΠΕΔΙΝ αν θέλει μπορεί να τρέξει τις όποιες διαδικασίες για να μη χαθούμε στη γραφειοκρατεία”.

Αποφασίστηκε ομόφωνα ως Δήμος Ληξουρίου να ενημερώσει με ανακοινώσεις τον κόσμο για να προσφέρει ό,τι μπορεί.

Ο κ. Αραβαντινός αναφέρθηκε στην προχτεσινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS και στις Παγκόσμιες Ημέρες των ζώων και κακοποίησης των γυναικών εκφράζοντας την απογοήτευσή σου για το γεγονός ότι ο Δήμος μας δε συμμετέχει ενεργά με καμπάνιες ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται τίποτα.

Ο κ. Μαντζουράτος μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία λόγω της σημερινής ημερίδας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δυσκολίες των ατόμων αυτών στο Δήμο μας, στη δομή της Ένωσης ΑμεΑ ΥΠΕΡΙΩΝ και στην προσβασιμότητα στο κτήριο του Δήμου. Επιπλέον, ανέφερε ότι και η κυκλοφορία των ατόμων αυτών στο δρόμο καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη και μάλιστα χωρίς την απαραίτητη σήμανση και για αυτό το λόγο “πρέπει ο Δήμος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων”.

Ο κ. Κατσιβέλης του απάντησε ότι “είμαι κοντά στο σύλλογο του ΥΠΕΡΙΩΝΑ και ότι προσπαθούμε με πρόγραμμα επιχορήγησης για την ανάπλαση του Ληξουρίου με ράμπες για ΑμεΑ και την προσβασιμοτητα με κατάλληλη σήμανση και για θέσεις πάρκινγκ.”

Ο κ. Μαρούλης παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην πλατφόρμα, που κόστισε 23.000 ευρώ, έργο του Λιμενικού Ταμείου στο ΠΟΡΤΟ, και η οποία έχει ξυλωθεί μετά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο Δήμαρχος του απάντησε ότι “είναι θέμα του Λιμενικού Ταμείου” και έτσι ουσιαστικά δήλωσε ότι είναι μη αρμόδιος. Ο κ. Αλέξανδρος Μοσχονάς, πρώην Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, έλειπε, οπότε και καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε.

Ο κ. Βεντούρας ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση και την αποτροπή της ηχορύπανσης σε συγκεκριμένες γειτονιές της Παλικής από αυτοκίνητα και μηχανές.

Σημαντικό θέμα αναδείχτηκε και η παρέμβαση από την Κοινότητα Ληξουρίου και συγκεκριμένα από τον κ. Ζαρκάδα για το ακατάλληλο νερό του Ληξουρίου. Ο ίδιος παρουσίασε την ακαταλληλότητα του νερού φέρνοντας δικά του φίλτρα με νερό. Η πρόταση του ήταν να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία ΔΕΥΑΛ, με το οποίο διαφώνησαν οι περισσότεροι λόγω των χρεών της ΔΕΥΑΚ, και να γίνει συνάντηση με το διευθυντή της ΔΕΥΑΚ.

Ο Δήμαρχος είπε ότι είναι εις γνώσιν του και πως το νερό δεν είναι έτσι από τις γεωτρήσεις, αλλά μάλλον από τις απαραίτητες εργασίες που γίνονται στο δίκτυο. Είπε ΟΧΙ σε μια τέτοια εταιρεία για το νερό και εξήγησε πως όταν ολοκληρωθεί το καινούριο δίκτυο το νερό θα είναι καθαρό.

Ο κ. Μοσχόπουλος επισήμανε το γεγονός ότι παρότι ο Δήμαρχος έχει πει τα καλύτερα για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν το πράττει αποκλείοντάς τα από τις συναντήσεις του με τους Αντιπεριφερειάρχες και του Προέδρους Κοινοτήτων, αφού δεν τους καλεί. Ο Δήμαρχος του απάντησε ότι υπάρχουν τα τοπικά μέσα που ενημερώνουν (σσ. μετά τις συναντήσεις φυσικά). Όμως, θέλουμε και εμείς ως ομάδα του Kefalonia Life να ενημερώσουμε ότι ουδέποτε ενημερωθήκαμε για καμία τέτοια συνάντηση, έτσι ώστε να παρεβρεθούμε, ούτε μας έστειλαν υλικό, έτσι ώστε να ενημερώσουμε το κοινό. Μόνο ένα τοπικό μέσο ενημερώνει ο Δήμαρχος για δικούς του λόγους ή τυχαία ΠΑΝΤΑ βρίσκεται εκεί και μόνο αυτό πάει. Αυτό θα το θίξουμε με στοιχεία σε επόμενο άρθρο μας αργότερα.

Τέλος, ο κ. Μοσχόπουλος αναφέρθηκε ότι η κατάσταση στα σχολεία, που βρίσκονται κοντά στο ΠΡΟΚΑΤ, λόγω των πλημμυρών είναι τραγική και ότι πρέπει κάτι να γίνει άμεσα.

Ο κ. Άγγελος Γαλάτης, παρότι είναι από τις λίγες φορές που μιλάει, είπε κάτι πάρα πολύ λογικό. “Η περιουσία του Δήμου πρέπει να καταγραφεί άμεσα στο κτηματολόγιο, ώστε να αποφύγει ο Δήμος περιστατικά τύπου (Σικυών μπήτς)”.

Ο κ. Δ. Αραβαντινός απευθυνόμενος στον Δήμαρχο αναφέρθηκε και στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου και ζήτησε να μάθει “Ποιός ευθύνεται για την καθυστέρηση της επισκευής;” με τον κ. Μαντζουράτο να προσθέτει ότι το κτήριο έχει χαρακτηριστεί “Κτήριο Δ”, δηλαδή κόκκινο αλλά επισκευάσιμο. Ο Δήμαρχος πρότεινε να κριθεί κατεδαφιστέο απο το Δημοτικό συμβούλιο. “Αν όμως πει ναι η πολεοδομία, δεν θα μπορεί να κτιστεί ίδιου όγκου κτήριο.” Ο κ. Βαλλιάνος είπε ότι “δεν πρόκειται να κριθεί κατεδαφιστέο, αλλά θα μπορούσε να επισκευαστεί.” με τον κ. Ρουχωτά να καταλήγει ότι “δεν υπάρχει κτήριο στον 21ο αιώνα που να μην μπορεί να επισκευαστεί” παρουσιάζοντας ως πρόβλημα το ύψος του κτηρίου.

Μετά από 1 ώρα και 15 λεπτά ξεκίνησαν με τα θέματα ημερήσιας διάταξης.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

1. Συζήτηση για περαιτέρω ενέργειες που αφορούν την λειτουργία του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου σε συνέχεια της αριθ. 20/2019 προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εισηγητής:  κ. Δ. Μαντζουράτος (εκ παραδρομής στην αρχική πρόσκληση αναφερόταν ο Δήμαρχος)

Ο κ. Μαντζουράτος πήρε πρώτος το λόγο για το θέμα επισημαίνοντας ότι “Καμία ενέργεια δεν εχει γίνει από την κυβέρνηση για να στελεχωθεί το Νοσοκομείο για να λειτουργήσει η παθολογική κλινική”, “Το Νοσοκομείο λειτουργεί με έναν γενικό γιατρό και δύο επισκέπτες γιατρούς”, “Πρέπει να βγαίνουν οι υπερωρίες και οι ειδικότητες πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών”. “Καμία ενέργεια απο τη Δημοτική Αρχή, όπως είχε πει.” “Υπάρχουν ευθύνες στην τοπική ηγεσία και στον βουλευτή (μην τον είδατε τον Παναή) με προκλητική τη στάση του Υπουργείου Υγείας“, “Στηρίζεται στη φιλοτιμία των γιατρών”, “Το Νοσοκομείο ήταν βασική δομή σε όλο το Νομό… δεχόταν κόσμο από τη βόρεια Κεφαλονιά (Σάμη κτλ)”.

Ο κ. Ρουχωτάς πρόσθεσε να γίνουν “επιπλέον ενέργειες, αλλά συγκεκριμένες και όχι γενικόλογα”.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ενδεικτικά ότι “θέλουμε ραντεβού για ΤΕΙ, Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη και Νοσοκομείο, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να κλείσουμε.”, “Ενημερώσαμε το βουλευτή.”, “Δεν υπάρχει διάθεση να γίνει καμία συνάντηση από κανέναν τους”, “Ο κόσμος θα πιέσει να γίνει συνάντηση”, “Δε δέχονται αντιπροσωπεία για να μιλήσουν για τα θέματα”, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι σύμμαχος των προβλημάτων του Ληξουρίου.

Ο κ. Λουκέρης αμφισβήτησε ειρωνικά το γεγονός “αν ξέρει ο βουλευτής μας που πέφτει το Υπουργείο Υγείας”.(σσ Ο Βουλευτής είχε πει ότι θα κατασκηνώσει έξω απο το Υπουργείο.)

Ο κ. Δ. Αραβαντινός μας εξέπληξε με την ατάκα που είπε με έντονο ύφος προς το Δήμαρχο σχετικά με τα ραντεβού με τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας. “Δεν ξέρω αν αυτά, που λες, τα έχεις φιλτράρει ή απλά τα λες. Ο κόσμος που τα ακούει εξοργίζεται. Τραγικό να περιμένουμε το νέο διευθυντή του νοσοκομείου.”, “Είναι πιο εύκολο να δοθούν κίνητρα για την πρόσληψη γιατρών, σε ενα κράτος που μπορεί να πληρώνει τέσσερις αντιδημάρχους.”

Ο κ. Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης δήλωσε με νόημα: “Το ποιος αγαπάει το Ληξούρι φαίνεται.”, “Πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειες για να ειμαστε πιο αποτελεσματικοί.”

Ο κ. Κατσιβέλης αναφερόμενος για το Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης δήλωσε ότι του είχε πει ότι “Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει χωρίς γιατρό το Νοσοκομείο” για να λάβει την αποστομωτική απάντηση του κ. Μαντζουράτου Καλά σου είπε, θα φέρει γιατρό, αλλά τι γιατρό θα φέρει!!!”.

Ο κ. Ρουχωτάς αναρωτήθηκε “Ένας γιατρός φτάνει για το νοσοκομείο μας;”, “Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα.”, “Οργανωμένη αντιμετώπιση με πρώτη κινηση, δευτερη και όταν αποτύχουν να υπάρχει και τρίτη κίνηση.”, “Πού θα πάτε κάποιον που αντιμετωπίζει ένα αναπνευστικό πρόβλημα; Μηπως στο Αργοστόλι.”, “Πρέπει να προσδιορίσουμε τι ακριβώς ζητάμε. Εγώ θέλω να κάνει και εγχειρήσεις. Ως παράταξη τα θέλουμε όλα. Να διεκδικήσουμε μία προς μία όλες τις ειδικότητες.”, Μαραθώνιος αγώνας”.

Ο κ. Ντιουάνι Γάλεμπ συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Ρουχωτά, “αλλά αυτά που θέλει είναι πολυτέλεια για το Νοσοκομείο..” “Το Μαντζαβινάτειο και το Νοσοκομείο του Αργοστολίου είναι ένα Νοσοκομείο.”, “Το Νοσοκομείο υπολειτουργεί και χρειάζεται στελέχωση”, “Παθολογική κλινική πρώτα – μετά καρδιολόγο και πνευμονολόγο”.

Ο κ. Α. Μοσχόπουλος ειρωνεύτηκε και αυτός με τη σειρά του το Δήμαρχο, καθώς τόνισε ότι “3 μήνες δεν βρήκατε ακόμα τον Υπουργό”!

Ο κ. Βαγγέλης Φαρακλός υποστήριξε ότι “Δεν πιστεύω οτι οι Υπουργοί λείπουν πάντα απο τα γραφεία τους, έχουν και υποχρεωτικές ώρες-ημέρες στο γραφείο.”, “Απλά ο Υπουργός δε θέλει να λύσει το θέμα.” “Μετά δε θα έχει γιατρούς το Αργοστόλι, η Πάτρα……..”.

Ο κ. Γεράσιμος Γαλανός στη σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι “Πρέπει να αξιοποιήσουμε το κληροδότημα του Μαντζαβινατείου για να το στήριξουμε”, “Να δούμε και την πλευρά της Σάμης”.

Ο κ. Βεντούρας επισήμανε ότι “τα έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενη συνεδρίαση. Να προσδιορίσουμε τι ζητάμε. Θέλουμε έναν παθολόγο για να μην κλείσει το νοσοκομείο; Άρα δεν μιλάμε για νοσοκομείο.”, “Της Σάμης, που είναι Κέντρο υγείας δεν έχει πρόβλημα, ενώ εμάς ναι.”, “Μόλις έγινε πανεπίστημιο το ΤΕΙ υπήρξε το πρόβλημα, πριν δεν είχε.”, “Το Νοσοκομείο μας δεν είναι ούτε καν Κέντρο υγείας.”, “Τελικά το Νοσοκομείο μας θέλουμε να είναι Παθολογική κλινική που να μη λειτουργεί πλήρως και μόνιμα ή Νοσοκομείο;“, “Αποσύνδεσή του διοικητικά με το Νοσοκομείο Αργοστολίου για να μην έχουν οι γιατροί την απειλή της μεταφοράς τους και στο Αργοστόλι.”

Ο κ. Διονυσάτος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, τόνισε ότι τον εξέπληξε “ο ελάχιστος κόσμος που υπήρχε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου” και απευθυνόμενος προς τον κ. Ρουχωτά δήλωσε ότι “τότε που ήσασταν Δήμαρχος δεν είχαμε καρδιολόγο“, “Τα βαριά περιστατικά στέλνονται στο Ρίο ή στην Αθήνα.”. Και στη συνέχεια υποστήριξε ότι “Το νοσοκομείο πρέπει να μείνει νοσοκομείο.”, “Τι Ζητάμε και πως το ζητάμε;”, “Να μην χωρίζονται οι απόψεις.”, “Έχει φύγει το Κέντρο υγείας ως τίτλος από το Νοσοκομείο. Δεν υπαρχει!”.

Ο κ. Γιαννόπουλος, Γενικος γιατρός του Νοσοκομείου, είπε πολύ σημαντικά γεγονότα καταδεικνύοντας το πρόβλημα του Νοσοκομείου ακόμη μεγαλύτερο. Δήλωσε: “Το νοσοκομείο δεν παρέχει πρωτοβάθμια υγεία – δεν παρέχεται ολοκληρωμένη συνταγογράφηση.”, “Μεγάλη σειρά αναμονής“, “Δεν μας βρίσκει ο κόσμος στο γραφείο”, “Στον ιδιωτικό τομέα αναζητούν την πρωτοβάθμια“, “Από τις 7:00 περιμένουν, ενώ ανοίγουμε τις 9:00”, “Κουράστηκα και σκέφτομαι να φύγω“, “Δε το βαφτίζω νοσοκομείο, γιατί δεν παρέχει ούτε πρωτοβάθμια υγεία“, “Οι γιατροι που μπαίνουν βάζουν μέσο για να φύγουν.” Καταλήγωντας πρότεινε να έρθουν τρεις παθαλόγοι για αρχή και να λειτουργεί το εργαστήριο (παρασκευαστής) όλο το 24ωρο, έτσι ώστε να μην στέλνονται οι ασθενείς για απλές αιματολογικές εξετάσεις στο Αργοστόλι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κ. Κατσιβέλης απευθυνόμενος προς τον κ. Γιαννόπουλο είπε “Καλό κλίμα μεταξύ των γιατρών και καλή και η συνεργασία, αλλά μπορούμε να συμβάλλουμε σε κάτι;”. “Η φτώχια φέρνει γκρίνιατου απάντησε ο κ. Γιαννόπουλος. Ο Δήμαρχος συνέχισε “Η στάση του Υπουργείου ειναι απαράδεκτη. Καταγγέλουμε τον Υπουργό“, “Θέλουν να μας κουράσουν και να μας καθυστερήσουν.”, “Πρέπει να γίνουν ενέργειες στην κατεύθυνση της πίεσης.”, “Ο Δήμος ή ο Δήμαρχος δεν νομοθετεί ως προς το Νοσοκομείο”.

Ο κ. Μαντζουράτος εξέφρασε την ενόχλησή του λέγοντας “Όταν δε δουλεύει το δημόσιο, οδηγούμαστε στο ιδιωτικό.”, “Είναι Νοσοκομείο ακόμα και με τρεις παθολόγους.”, “Τέλειο νοσοκομειο δεν μπορεί να είναι το Μαντζαβινάτειο“. Επιτέθηκε σε όσους το αμφισβήτησαν και κατήγγειλε τον Υπουργό Υγείας για άλλη μια φορά.” Θα κατεβάσουμε το κόσμο σε μια μεγάλη κινητοποιήση διαμαρτυρίας”, “Όχι με ραντεβού, αλλά με κινητοποίηση όπου θα κλείσουμε τα πάντα“.

Ο κ. Δ. Αραβαντινός λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για το θέμα πρόσθεσε “Διεκδίκηση. Τα λόγια έχουν εξαντληθεί. Τώρα χρειάζονται πράξεις.“, “Τεράστιες οι ευθύνες του Υπουργείου.“, “Θα έπρεπε να ηγούνται η Περιφερειάρχης και ο Βουλευτής. Όμως, κάτι τέτοιο δεν γίνεται.”, “Επί Φιλιππάτου έκλειναν οι δρόμοι και στματούσαν έως και τα πλοία, παλιές ιστορίες του ΚΚΕ“.

Ενώ ο κ. Ρουχωτάς καταλήγωντας πρόσθεσε “Φτάσαμε να μιλάμε 3 ώρες για να δούμε ότι τελικά συμφωνεί ο Δήμαρχος με τον κ. Μαντζουράτο.”, “Ένας από τους γιατρούς μας είπε με σαφήνεια ότι δεν έχουμε πρωτοβάθμια υγεία.“, “Οι δομές της χώρας έχουν τα επίπεδά τους.”, “Κάνουν εκπτώσεις… θέλουν τελικά μόνο παθολόγους. Γιατί να τσακωθούμε για αυτό; αφού όλοι τους θέλουμε!”, “Δυνατότητα λειτουργίας εργαστηρίων και το απόγευμα και το βράδυ.”, “Απαράδεκτες οι ουρές στο Νοσοκομείο μας και οι χώροι στους οποίους περιμένουν μέσα στο κρύο. Δεν υπάρχει αρκετό φως στους χώρους αναμονής. Μας τιμάει;“, “Να αναβαθμιστεί η παροχή υγείας. Ναι στην καταγγελία, ναι σε όλα. Δε με φτάνει μόνο ο παθολόγος. Να συμπληρωθεί και με έναν καρδιολόγο.”.

Μετά την ομιλία του κ. Ρουχωτά υπήρξε έντονη κριτική από την παράταξη του κ. Μαντζουράτου. Συγκεκριμένα ο κ. Βαλλιάνος είπε προς τον κ. Ρουχωτά ότι “Κάνεις επίθεση προς τον επικεφαλή μας.”,”Πάτε σύμφωνα με την κυβέρνηση;”. Με τον κ. Ρουχωτά να του απαντά πως “Δε μίλαγα για εσάς.”, “Έχουμε τη δική μας κρίση.”, ενώ ο κ. Βεντούρας είπε “Ανήκουμε σε πολιτικό χώρο, αλλά δεν τον υπηρετούμε. Δε μας δεσμεύει κανένας υπουργός και καμία κυβέρνηση. Θα συνταχτούμε με ό,τι προτείνει η πλειοψηφία για το κοινό καλό.”

Στο τέλος, ο κ. Μαντζουράτος δήλωσε ότι “Δεν είστε ανεξάρτητοι.” για να ξεκινήσει μια επιπλέον ένταση ανάμεσα σε αυτόν και τους κ. Ρουχωτά και κ. Λουκέρη, ο οποίος του είπε ότι “Δεν είσαι ΚΚΕ” φανερά ενοχλημένος από τη στάση του κ. Μαντζουράτου σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, αφού τον αποκαλεί συνεχώς ως “Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας”. Και μετά έγινε ο κακός χαμός, όπως ήταν αναμενόμενο με δυνατές φωνές και αναμμένα κόκκινα πρόσωπα!

Εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του κ. Μαντζουράτου συν την καταγγελία προς την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κα. Κράτσα, για την αδράνεια και την ολιγωρία της.

2. Λειτουργία Κληροδοτήματος Θεαγένους Τρομπέτα
Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος πρότεινε να περάσει στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία εκπροσωπείται από όλες τις παρατάξεις. “Έχει αποφανθεί το νομικό τμήμα του κράτους”.

Ο κ. Αραβαντινός ρώτησε “Από πότε έχει να καταβάλει χρήματα στις άπορες κοπέλες του Ληξουρίου;” με τον κ. Κατσιβέλη να απαντά ότι “το 2019 ξεκίνησε να δίνεται ξανά”. Ο κ. Αραβαντινός αναρωτήθηκε “Πόσα χρόνια πριν όμως δε δόθηκε το βοήθημα αυτό;”

Ο κ. Μαντζουράτος είπε ότι “Δεν έχουν δοθεί τα χρήματα για το σκοπό, που έπρεπε και πρέπει να τρέξετε”.

Εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του Δημάρχου.

3. Αποδοχή επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες Σχολείων (Δ΄ Δόση 2019) – Κατανομή στις Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.
Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Ο κ. Κατσιβέλης ζήτησε να γίνει αποδοχή, έτσι ώστε να πληρωθούν οι καθαρίστριες μέχρι και το Δεκέμβριο, αλλά και οι δαπάνες για τη θέρμανση των σχολείων.

Ο κ. Μαντζουράτος για το θέμα υποστήριξε ότι είναι “Ελάχιστα τα ποσά για τα σχολεία μας”.

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

4. Ορισμός μέλους με τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή Παρακολούθησης της υπ’  αριθ. πρωτ. 72198/16873/28-12-2018 Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, που αφορά το έργο: «Εκσυγχρονισμός – Βελτίωση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Βοηθητικού Γηπέδου Αγίου Αντωνίου Ληξουρίου».
Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Ο κ. Κατσιβέλης πρότεινε ως Πρόεδρο τον κ. Γάλεμπ Ντιουάνι με αναπληρωτή τον Αντιδήμαρχο κ. Βολτέρα.

Ο κ. Μαρούλης επισήμανε απλά ότι “καλό θα ήταν, να ήταν κάποιος με τεχνικές γνώσεις στο θέμα.”

Ο μόνος που καταψήφισε ήταν ο κ. Αραβαντινός.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε.

5. Ορισμός μελών για συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας  Δήμου Ληξουρίου (άρθρο 13 παρ. 3 Ν. 3013/2002).
Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Προτάθηκαν οι: κ. Βαγγέλης Βαλλιάνος ως Τακτικός με αναπληρωτή τον κ. Μαρκέτο και ο κ. Μαρούλης Τακτικός με αναπληρωτή τον κ. Α. Γαλάτη.

Εγκρίθηκαν ομόφωνα.

6. Λήψη απόφασης για ανανέωση αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου
Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Άδεια για δύο παραγωγούς, που έχουν κάνει αίτηση, στους:
Χαράλαμπος Αραβαντινός
– Αντωνέλλος Σπυρίδων

Ο κ. Βεντούρας πήρε το λόγο ρωτώντας “Κατά τους θερινούς μήνες θα έχουν συγκεκριμένες θέσεις ή θα έχουμε πάλι φαιδρά φαινόμενα;”

Ο κ. Κατσιβέλης απάντησε ότι “υπάρχουν και πλανόδιοι, αλλά οι πωλητές που μιλάμε έχουν και θα έχουν συγκεκριμένες θέσεις. Όποιοι ήταν αλλού παρανόμως, τώρα έχουν πάρει άδεια απο το Λιμενικό Ταμείο.

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

7. Λήψη απόφασης για ορισμό – ανάθεση δικηγόρου για δήλωση παράστασης επί της με ΑΒΜ Α17/1426α ποινικής δικογραφίας η οποία εκκρεμεί στο στάδιο της κύριας ανακρίσεως (αριθ. 9/2019 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής)
Εισηγητής:  κ. Δήμαρχος

Εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται