Ο Κεφαλονίτης Μιχαήλ Ρωμανός σχολιάζει την επίδειξη μόδας με φόντο τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

spot_img

Με αφορμή την πρόσφατη επίδειξη μόδας στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, επανέρχεται δριμύτερα η αναγκαιότητα της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα.

Από τον Μιχαήλ Ρωμανό.

Η άκρως προκλητική διοργάνωση που έλαβε χώρα στη διάσημη αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα (η συγκεκριμένη αίθουσα λόγω του αιτήματος της επιστροφής των γλυπτών από την ελληνική πολιτεία, είναι πλέον η πιο γνωστή αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου, με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και την προβολή στα social media από τους χρήστες του διαδικτύου) απέδειξε για άλλη μια φορά ότι το εν λόγω μουσείο δεν σέβεται τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που εκθέτει στους χώρους του, χρησιμοποιώντας τα σαν φόντο σκηνικού περιβάλλοντος σε διάφορες εκδηλώσεις.  

Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από το μουσείο, χωρίς κανενός είδους αντάλλαγμα ή δανεισμό, γιατί τα γλυπτά ανήκουν εξ ολοκλήρου στο οικουμενικό μνημείο της Ελλάδας, τον Παρθενώνα και μόνο σε αυτόν. 

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων. Είναι ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αίτημα για την αποκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα που υπερβαίνει τα εθνικά μας σύνορα και έχει παγκόσμια διάσταση. Το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι ένα σύγχρονο και υψηλής αισθητικής Μουσείο που πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να στεγάσει τα συγκεκριμένα οικουμενικής ακτινοβολία έργα τέχνης.

Λίγα λόγια για τον Μιχαήλ Ρωμανό

Ο Μιχαήλ Ρωμανός με καταγωγή από την Κεφαλονιά, είναι βραβευμένος εικαστικός καλλιτέχνης από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO, ενώ έχει υπάρξει επιμελητής εκθέσεων και μουσειολόγος με σημαντικές εικαστικές εκθέσεις στο ενεργητικό του υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς επίσης και του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει επιμεληθεί την ετήσια έκθεση για την Ειρήνη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

‘Εχει ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενώ από το 2012 έως σήμερα αφιερώνει τα έργα του σε αυτόν το σκοπό. Υπήρξε εμπνευστής της καλλιτεχνικής δράσης για την ετήσια σκυταλοδρομία προσωπικοτήτων “Πρεσβευτής Μηνύματος για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα” που τέθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO του Υπουργείου Εξωτερικών το 2016.

Έχει παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι του 2012, σε έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου το έργο του “Ολυμπιακός Στόχος – Ιλισός” με αναφορά σε ένα από τα γλυπτά του αετώματος, όπου και στάθηκε η αφορμή να ασχοληθεί ενεργά με τη συγκεκριμένη θεματολογία, ενώ το εν λόγω έργο που βρίσκεται στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μαρούσι, κόσμησε το προσωπικό του γραμματόσημο που εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ το 2013. Τον Ιούνιο του 2014 παρουσίασε στην Πινακοθήκη Πειραιά την πρώτη ατομική του έκθεση αυτής της θεματικής με τίτλο “Ιππείς – Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα”. 

Ο καλλιτέχνης εξηγεί ότι μέσα από τα έργα του προσπαθεί να περάσει το μήνυμα της Επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και γι αυτό το λόγο αγωνίζεται με την τέχνη του, να ευαισθητοποιήσει όλο και μεγαλύτερο φάσμα ανθρώπων, φιλότεχνων και μη, ως προς τη διάδοση του στόχου αυτού. Δημοσιεύει άρθρα σε διαδικτυακές σελίδες πολιτισμού σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών ενώ πιστεύει ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και συνεχής. Περισσότερα για τις συγκεκριμένες δράσεις του καλλιτέχνη στο προσωπικό του blog

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img