spot_img
spot_img

Κόντρα για τη φωτιά στις Μυκήνες – Ποια η απάντηση της Λίνας Μενδώνη

spot_img

Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται από εικόνες που τραβήχτηκαν από τις Μυκήνες και στην οποία τονίζεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημιές

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί μετά τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή, 30 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών. Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία το πρωί της Δευτέρας βρέθηκε στην περιοχή για να δει το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τη φωτιά.

Παράλληλα, το απόγευμα της Δευτέρας, 31 Αυγούστου, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται από εικόνες που τραβήχτηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στην οποία τονίζεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημιές. 

Μενδώνη: «Οι Μυκήνες δεν κάηκαν, άρπαξε λίγο το πούσι τους»

«Είμαστε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Η ζημιά, η οποία επήλθε από τη χθεσινή πυρκαγιά ήταν η λιγότερη δυνατή. Γι’ αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της Πυροσβεστικής και της εφορίας αρχαιοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση δούλεψαν η πρόληψη, το γεγονός ότι ο χώρος ήταν αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν ξερά χόρτα. Επομένως, δεν υπήρχε ύλη για να καεί. Αυτό ήταν και το σωτήριο για τα μνημεία. Δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων. Η Πυροσβεστική αντέδρασε σε κρίσιμο χρόνο και δεν επεκτάθηκε η φωτιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν σε επαφή μαζί μου και έκανε τα αδύνατα δυνατά, ώστε πολύ γρήγορα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα, τα οποία και συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση. Ο αρχαιολογικός χώρος με την ευθύνη και τη φροντίδα της εφορίας αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε σχέδιο για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία, με αποτέλεσμα ο κάθε ένας από τους εργαζόμενους να ξέρει από την αρχή πως πρέπει να αντιδράσει», ανέφερε αρχικά η κυρία Μενδωνη.

«Θα ανοίξει γρήγορα και το μουσείο, καθώς αυτή τη στιγμή είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους. Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Έχει καεί αυτό που ονομάζουμε “πούσι”, το βλέπετε και εσείς. Είναι τα ξερά χόρτα που είναι απολύτως ξυρισμένα». 

pyli_leonton_2.jpg
anaktoro_1.jpg
anaktoro_2.jpg
anaktoro.jpg
boreia_pyli.jpg
eisodos_geniki_apopsi.jpg
megali_rampa.jpg
moyseio_1.jpg
notia_oikia.jpg
pyli_leonton_1.jpg
pyli_leonton_3.jpg
tafikos_kyklos_a_1.jpg
tafikos_kyklos_a_2.jpg
teihos.jpg

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μενδώνη: Η εικόνα στις Μυκήνες μιλάει από μόνη της και την εκθέτει πλήρως

«Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη “συγγνώμη” από τον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: «Ντροπή» και θλίψη για την τραγική εικόνα των Μυκηνών» 

«Ντροπή και θλίψη για την τραγική εικόνα των Μυκηνών» επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς και ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας του κόμματος.

«Η φωτιά στις Μυκήνες που απείλησε σοβαρά την ακεραιότητα των μνημείων είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων πολιτικής προστασίας. Μόνο ντροπή και θλίψη μπορεί να προκαλέσει το χθεσινό απαράδεκτο περιστατικό όπου ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες.

Ντροπή γιατί η πολιτεία ως όφειλε θα έπρεπε να είχε θωρακίσει από άποψη πυρασφάλειας με όλα τα απαραίτητα μέσα την περιοχή, καθιστώντας το μνημείο άτρωτο ακόμα και σε υποψία πυρκαγιάς. Αντίθετα το μνημείο είχε αφεθεί στην τύχη του χωρίς επαρκή μέσα πυρόσβεσης, χωρίς δίκτυο παροχής νερού και ελλιπέστατα μέτρα πρόληψης.

Θλίψη γιατί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να σώσει την «εικόνα» της και όχι πως θα κρατήσει αλώβητο τον χώρο. Έτσι επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ ανακοινώσεων με σκοπό την απόσυρση οποιαδήποτε ευθύνης από πάνω της. Ακούσαμε λοιπόν πάλι για τον «στρατηγό» άνεμο, για την «ετοιμότητα του μηχανισμού» και για «άμεση επέμβαση» όλων των εμπλεκομένων.
Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, την έλλειψη μέτρων πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές τόσο στην περιφέρεια όσο και σε επιλεγμένους χώρους ιδιαίτερου ιστορικού η φυσικού κάλλους.

Προφανής η έλλειψη προληπτικών μέτρων

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων ήταν προφανής και στις Μυκήνες αφού:

• Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης
• Η έλλειψη νερού ήταν πασιφανής. Τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν αναγκασμένα να λαμβάνουν νερό από διπλανό τοπικό διαμέρισμα των Φιχτίων.
• Ούτε υδροφόρες υπήρχαν. Στις 16:15 εμφανίσθηκε η μοναδική υδροφόρα στον χώρο μισθωμένη από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.
• Από την αρχή της πυρκαγιάς έως τις 16:00 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο και μετά από έντονες εκκλήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Σχοινοχωρίτη ενισχύθηκε η εναέρια πυρόσβεση και με άλλα μέσα. Υπήρξε μεγάλος κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς και προς το τοπικό διαμέρισμα της Προσύμνης που ευτυχώς απεφεύχθη λόγω της αύξησης των μέσων.
• Η περιοχή εκτός της περίφραξης του Αρχαιολογικού χώρου ήταν ακαθάριστη.
• Η προσβασιμότητα μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων εντός του χώρου ήταν αδύνατη λόγω κακού σχεδιασμού.

Οι μόνοι που θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι είναι οι άντρες και τα πληρώματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εναέριων μέσων που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους στο ακέραιο.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το χθεσινό περιστατικό. Αντί, όμως, να τις αναλάβουν, δηλώνουν ότι προκλήθηκε η «μικρότερη δυνατή φθορά» και ότι «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα». Αιδώς κ. Μενδώνη!

Η διαχείριση των κρίσεων και των καταστροφών απαιτεί οργάνωση και συντονισμό των εκάστοτε εμπλεκόμενων στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανικανότητά της να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας δεν θεραπεύεται μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τους αρχαιολογικούς χώρους

Ούτε τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και πυροπροστασίας, επισημαίνει το ΚΚΕ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. «Ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκε χτες με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!

«Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία, ήταν απροστάτευτος, με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού διαχρονικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη, την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος» προστίθεται στην ανακοίνωση. «Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας και της υποβάθμισης του μεγέθους των καταστροφών» καταλήγει ο Περισσός. 

«Oι φωτογραφίες με την μαυρισμένη απ’ τις φλόγες Πύλη των Λεόντων, κονιορτοποιούν αντιστικτικά την υπεραισιόδοξη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών έμεινε αλώβητος από την πυρκαγιά ελέω της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» αναφέρει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Για κάθε μία από τις πολλές στραβοτιμονιές της κυβέρνησης, τα στελέχη της αναφωνούν ξέροντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ δεν θα τους διαψεύσει: «λίγο φούμο είναι, ας το αγνοήσουμε και πάμε παρακάτω».

spot_img
ΠΗΓΗethnos.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται