“Κληρώνει” για τα χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,4 δις. ευρώ σε 80.000 επιχειρήσεις & επαγγελματίες

spot_img

Περισσότερες από 80.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν μπει μέχρι και χθες στη διαδικασία διεκδίκησης των χαμηλότοκων δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώνεται αύριο 22 Ιουνίου ενώ το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετος χρόνος είναι ανοικτό, καθώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαντληθεί και το τελευταίο ευρώ από τα 1,4 δις. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Οι 80.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον είναι σαφώς μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πρώτο γύρο όπου δανειοδοτήθηκαν περίπου 55.000 επιχειρήσεις. Ωστόσο, κατά τον 2ο γύρο και το ποσό προς διάθεση είναι σαφώς μεγαλύτερο -1,4 δις. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ- κάτι που σημαίνει δύο πράγματα:

1. Ή ο αριθμός των επιχειρήσεων θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και θα ανέβει αισθητά το ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία

2. Ή θα δοθεί παράταση μερικών ημερών -κάτι πολύ πιθανό- προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντληθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ. Άλλωστε, πρόκειται για κονδύλια από ευρωπαϊκούς πόρους τα οποία μάλιστα θα επιστραφούν στο δημόσιο σταδιακά μέχρι το 2024. Ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του δανείου που θα δικαιούται η κάθε επιχείρηση θα καθοριστεί αφού συγκεντρωθούν όλες οι αιτήσεις και θα δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαντληθεί το προς διάθεση ποσό.

Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους οι επαγγελματίες έχουν “δεύτερες σκέψεις”:

1. Ο πρώτος είναι η ηλεκτρονική γραφειοκρατία με την οποία πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι. Ο μηχανισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής επιβάλλει σε όσους δανειοδοτηθούν, να υποβάλλουν στοιχεία εσόδων ανά μήνα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία είναι συνηθισμένες σε αυτή τη διαδικασία καθώς υποβάλλουν μηνιαίο ΦΠΑ. Ωστόσο, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις υποβάλλουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο άρα θα πρέπει να μπουν σε μια πρόσθετη διαδικασία.

2. Ο δεύτερος είναι η υποχρέωση να κρατήσουν σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Ειδικά για επιχειρήσεις εστίασης ή τουριστικές, οι οποίες πλήττονται από την ύφεση, το οικονομικό βάρος του να διατηρηθεί ο αριθμός των εργαζομένων σταθερός χωρίς να υπάρχει δουλειά, μπορεί να είναι πολύ μεγάλο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, και ανάλογα με τον τελικό αριθμό των ενδιαφερομένων, το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει και το αν θα ορίσει ελάχιστα ποσά δανείου όπως έκανε στον πρώτο γύρο (2.000 ευρώ για επαγγελματίες χωρίς προσωπικό, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 άτομα προσωπικό κλπ).

ΠΗΓΗthetoc.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται