Αλεπούδες, πουλιά, γάτες & χελώνες – Εκατοντάδες «κάτοικοι» του Ελληνικού πρέπει να φύγουν

15 ιδέες για έξυπνα δώρα τεχνολογίας για κάθε ηλικία που θα ενθουσιάσουν – Θα τα βρείτε και στο Αργοστόλι

spot_img

Τα χρόνια που το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη, εκατοντάδες ζώα είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Τώρα, ήρθαν οι μπουλντόζες, σηματοδοτώντας την έναρξη των εργασιών για την επένδυση, αλλά και μια απειλή για αυτά.  

Στον χώρο του Ελληνικού υπάρχουν εκατοντάδες άγρια ζώα και αδέσποτα. Εδώ και καιρό γίνεται μια προσπάθεια σε δύο επίπεδα, από την ΑΝΙΜΑ- για τα άγρια ζώα- και από φιλοζωικά σωματεία, για τα αδέσποτα. Μια προσπάθεια για να απομακρυνθούν τα ζώα, που όμως έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια. Και τώρα, πριν από λίγες ημέρες, έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.  

Στις αρχές Ιουνίου η ΑΝΙΜΑ παρέλαβε τα πρώτα άγρια ζώα που βρίσκονταν στον χώρο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Κοσμά, προκειμένου να τα επανεντάξει σε κατάλληλους βιότοπους της Αττικής. Ήταν χελώνες και σκαντζόχοιροι. Αλλά, δεν δόθηκε συνέχεια.

«Δεν ξέρουμε πόσα ζώα υπάρχουν, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόσβαση. Τόσο καιρό ήταν ένας χώρος ανοιχτός, υπάρχουν εκεί σκαντζόχοιροι, χελώνες, αλεπούδες, σαύρες, φίδια και πάρα πολλά πουλιά, νυχτόβια και ημερόβια», δηλώνει στη LiFΟ η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή.  

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

«Στην αρχή έγινε μία κίνηση της εταιρείας προς εμάς και πήραμε κάποια πρώτα ζώα, αλλά από τότε δεν μας έχουν προσεγγίσει ξανά», προσθέτει, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος έχει στείλει στην εταιρεία σχετικό email, περιμένοντας απάντηση. Η ΑΝΙΜΑ είχε προτείνει στην Ελληνικό ΑΕ να γίνει μία σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου ο Σύλλογος να παραλαμβάνει τα ζώα που θα εντοπίζονται στο εργοτάξιο. Ανάλογη σύμβαση έχει συνάψει η ΑΝΙΜΑ και με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Η ΑΝΙΜΑ ανέλαβε να παραλαμβάνει και να επανεντάσσει στη φύση όλα τα άγρια ζώα που βρίσκονται στον χώρο του…

Δημοσιεύτηκε από ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στις Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

«Θεωρώ απίθανο να μην έχουν βρει άλλα ζώα», λέει η κ. Γανωτή, που δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατάσταση στο Ελληνικό. «Έχω μια ανησυχία γιατί αυτή την περίοδο θα υπάρχουν πολλά μωρά σε φωλιές. Μας διαβεβαίωσαν από την εταιρεία ότι θα ξεκινήσουν από τα κτίρια και μετά θα πάνε σε σημεία με τα δέντρα, όπου θα υπάρχουν ζώα», σημειώνει.

Τα αδέσποτα ζώα   Τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τα φιλοζωικά σωματεία που πασχίζουν να βρουν μία λύση, για την απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στο Ελληνικό. Μια διαδικασία «μετ’ εμποδίων, με πολλά πισωγυρίσματα και κόντρες», όπως λέει χαρακτηριστικά στη LiFΟ η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.  

«Όλη η έκταση του παλιού αεροδρομίου είναι 6.500 τετραγωνικά και εκεί βρίσκονται περισσότερες από 250 γάτες», εξηγεί η κ. Μπομπολάκη. «Στο κομμάτι που έχουν ήδη ξεκινήσει προεργασίες και γκρεμίσματα, ζούσαν περίπου 50 γάτες, που το τελευταίο τρίμηνο γέννησαν άγνωστο αριθμό μικρών. Τα ζώα αυτά δεν είναι καθόλου κοινωνικοποιημένα, ζούσαν σε μια ερημιά και 1-2 άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια τους έβαζαν νερό και τροφή ή τα στείρωναν με δικά τους έξοδα. Ο δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης ήταν απών, παρότι ο νόμος τους καθιστά απολύτως υπεύθυνους για τα ζώα», συμπληρώνει.  

«Τον τελευταίο χρόνο, από την πλευρά των φιλοζωικών είχαν γίνει προσπάθειες προς τον δήμαρχο, πριν αρχίσουν τα έργα για να μην έχουμε εκατόμβη ζώων», συνεχίζει η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, προσθέτοντας ότι αντιμετώπιζαν άρνηση. Τον Μάιο, καθώς πλησίαζε η έναρξη των εργασιών, έγινε νέα προσπάθεια. Έπειτα και από επικοινωνία με την Ελληνικό ΑΕ και τη Lamda Development, ο δήμος είπε ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες «αλλά έως τις 20 Ιουνίου δεν έκαναν τίποτα. Νόμιζαν ότι θα μπουν και θα πάρουν τις γάτες όπως τις χελώνες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μπομπολάκη.

Τελικά, έπειτα από όλες αυτές τις προσπάθειες- και την επιμονή των φιλοζωικών να μπουν στον χώρο έμπειροι εθελοντές για να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα- η κατάσταση άρχισε κάπως να κινείται. «Τώρα μπαίνουν κάποιοι έμπειροι εθελοντές, με άδεια και βρίσκουμε συνεχώς ετοιμοθάνατα γατιά 2-3 μηνών. Προσπαθούμε να περισωθούν όσες γάτες έχουν μείνει, έχουμε βγάλει περίπου 14 μικρά και 20 ενήλικες», συμπληρώνει η κ. Μπομπολάκη αναφερόμενη στο τμήμα που ξεκίνησαν τα έργα, καθώς υπάρχουν κι άλλα ζώα στον χώρο του Ελληνικού, τόσο αδέσποτα, όσο και άγρια.  

Από την πλευρά του ο δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης, με ανάρτηση στα social media, γνωστοποίησε ότι γίνεται προσπάθεια περισυλλογής αδέσποτων ζώων.

Συνεχίζονται οι δράσεις περισυλλογής αδέσποτων από το πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού με την συνεργασία της Φιλοζωϊκής…

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης – Municipality of Hellinikon Argyroupolis στις Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Αλεπούδες στην Αθήνα  

Οι αλεπούδες, όμως, δεν βρίσκονται μόνο στο Ελληνικό. Το προηγούμενο διάστημα, αυξήθηκαν οι εμφανίσεις εκπροσώπων αυτού του είδους κοντά στον αστικό ιστό, αφού και στην Αθήνα παρατηρήθηκε φαινόμενο παρόμοιο με εκείνο άλλων πόλεων στον κόσμο: κατά τη διάρκεια της καραντίνας, άγρια ζώα πλησίασαν σε κατοικημένες περιοχές που ήταν πιο «ήσυχες» λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.  

«Είχαμε αύξηση αλεπούδων στον αστικό ιστό. Για παράδειγμα, μια αλεπού κατέβηκε από τα Τουρκοβούνια στον Λυκαβηττό. Στην Αγία Παρασκευή είχαμε πολλές αλεπούδες. Πάντα είχαμε πολλές αλεπούδες, αλλά υπήρξε μια περίοδος μεγάλης ασφάλειας και κατέβηκαν πιο κοντά. Έβλεπαν ότι η ανθρώπινη παρουσία ήταν μειωμένη», εξηγεί η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή.   Δεν ήταν όμως μόνο οι αλεπούδες, αλλά και τα πουλιά που έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους. «Πάρα πολλά πουλιά έφτιαξαν φωλιές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τα βλέπαμε και τα ακούγαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά», σημειώνει.  

Υπήρξε όμως και κάτι άλλο απρόσμενο μέσα στην καραντίνα. «Οι άνθρωποι έδειξαν μεγάλη ευαισθησία για τα άγρια ζώα. Πάρα πολλοί έκαναν βόλτες, έβρισκαν ζώα και μας ειδοποιούσαν. Οι άνθρωποι ήταν πιο ήρεμοι και παρατηρούσαν. Και “πλημμυρίσαμε” με ζώα», περιγράφει η κ. Γανωτή και συμπληρώνει: «Ίσως το να νοιαστείς για ένα ζωντανό, σε μια περίοδο που βομβαρδίζεσαι από εικόνες φέρετρων, να είναι και ψυχοθεραπευτικό».  

Αύξηση στις υιοθεσίες  

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, υπήρξαν πόλεις ανά τον κόσμο στις οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα οι υιοθεσίες ζώων συντροφιάς. Στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση, αλλά μικρή, ενώ καταγράφηκε μικρός αριθμός εγκαταλείψεων κατοικίδιων.  

«Ως ομοσπονδία απευθυνθήκαμε έγκαιρα σε ειδικούς, κάποια στιγμή και ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται για μετάδοση του κορωνοϊού από τα κατοικίδια και υπήρξαν πολλά σχετικά δημοσιεύματα. Έτσι, ο αριθμός των εγκαταλείψεων ήταν μικρός», δηλώνει η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, Νατάσα Μπομπολάκη.

Όσο για τις υιοθεσίες, αναφέρει ότι υπήρξε μια σχετική αύξηση και στην Ελλάδα, αλλά μικρή. «Μένοντας στο σπίτι για δύο μήνες, άνθρωποι που ήθελαν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο και δεν το είχαν πράξει λόγω της καθημερινότητας, βρήκαν τον χρόνο να κάνουν άλλα πράγματα στη ζωή τους. Πιθανόν, να υπήρξε ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων που πήραν τα ζώα ως πρόσχημα για να βγαίνουν περισσότερες φορές έξω, άλλωστε, ως Έλληνες πάντα θα μπορέσουμε να βρούμε οτιδήποτε πονηρό. Αλλά θεωρώ ότι η μικρή αύξηση στις υιοθεσίες υπήρξε κυρίως επειδή κάποιοι βρήκαν τον χρόνο να πάρουν ένα ζώο», εξηγεί.  

«Είμαστε αιώνες πίσω»  

Πέρα από τις όποιες αλλαγές έφερε η πανδημία του κορωνοϊού και η καραντίνα στη στάση μας απέναντι στα ζώα, η Νατάσα Μπομπολάκη τονίζει ότι η χώρα μας είναι «800 χρόνια πίσω» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.  

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, από τα οποία τα 2 εκατ. είναι γάτες, σημειώνει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. «Σε σύγκριση με τα προηγμένα κράτη είμαστε αιώνες πίσω, κυριολεκτικά. Το κράτος ήταν, είναι και πιστεύω θα συνεχίσει να είναι απολύτως αδιάφορο», λέει η κ. Μπομπολάκη.  

«Αν ήθελαν, θα το είχαν λύσει. Είναι 3-4 πράγματα, αλλά δεν τους απασχολεί. Ό,τι γίνεται, είναι από τους εθελοντές, είμαστε τα “κορόιδα”. Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, μπορεί τα αδέσποτα να ήταν 10 εκατομμύρια», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, αλλιώς το 3020 θα στη χώρα μας θα λέγονται ακριβώς τα ίδια πράγματα. Βλέπουν ότι ο πλανήτης καταστρέφεται, αλλά δεν προχωρούν σε πράξεις. Στο Ελληνικό για παράδειγμα, θα γίνει τσιμεντούπολη, ενώ θα έπρεπε όλη η έκταση να γεμίσει πράσινο, δέντρα και πάρκα».

ΠΗΓΗlifo.gr

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img