Δυστυχώς σήμερα, έφυγε από κοντά μας ένας Γνήσιος Θιακός, ο Αγαπημένος μας, Πρόσχαρος και πάντα Χαμογελαστός Μάσος Δευτεραίος.
Ένας άνθρωπος που αγάπησε με πάθος την Πατρίδα Μας, την Ιθάκη, την οραματίστηκε, την ανέδειξε, τη σιγοτραγούδησε και την υπηρέτησε με την παρουσία, την προσφορά και τη δημιουργικότητά Του.
Άφησε το δικό Του ξεχωριστό αποτύπωμα μέσα από τα βιβλία που έγραψε, τη συμμετοχή Του στη Χορωδία, τη θεατρική ομάδα ” Φόρκυς”και τη Μαντολινάτα Ιθάκης
Με την αγάπη Του για τον πολιτισμό και τον τόπο μας, πρόσφερε πολλά και θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί Του.
Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια, Δύναμη και Υπομονή στην Αγαπημένη Του σύζυγο, Μαρία, στα παιδιά Του και σε όλη την οικογένειά Του.
Καλό ταξίδι, Αγαπημένε Μας Μάσο, Καλό Σου Παράδεισο εκεί όπου αξίζεις
Η Αυγουστιάτικη Ιθάκη, το Θιάκι Σου που τόσο αγάπησες δακρύζει απόψε, αλλά θα Σε θυμάται αιώνια.
Σμαράγδα Θεοδ. Σαρδελή
Συντονίστρια – Έπαρχος Ιθάκης
Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Μάσου Δευτεραίου, ενός ανθρώπου που συνέδεσε την παρουσία του με την κοινωνική, αυτοδιοικητική και πολιτιστική ζωή της Ιθάκης.
Ο Μάσος Δευτεραίος υπήρξε ένας ενεργός πολίτης, με ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά και πραγματική αγάπη για τον τόπο του. Υπηρέτησε την Ιθάκη ως Δημοτικός Σύμβουλος, ενώ η μακρόχρονη παρουσία του στη Δημοτική Χορωδία, τη Μαντολινάτα και τον Φόρκυνα, φανερώνει τη βαθιά σχέση του με τον πολιτισμό, τη μουσική παράδοση και την κοινωνική ζωή του νησιού.
Άνθρωποι σαν τον Μάσο, αφήνουν πίσω τους κάτι περισσότερο από τη μνήμη της προσωπικής τους διαδρομής. Αφήνουν το αποτύπωμα της συμμετοχής, της προσφοράς και της αγάπης για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Και σε έναν μικρό τόπο, όπως η Ιθάκη, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν ιδιαίτερο βάθος, κάθε τέτοια απώλεια γίνεται απώλεια ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Η Ιθάκη αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο, έναν άνθρωπο που ήταν δυναμικά και ουσιαστικά παρών στα κοινά του νησιού.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης και προσωπικά, εκφράζω στην οικογένεια και στους οικείους του τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια.
Καλό ταξίδι, Μάσο !
Η Ιθάκη άλλα και όλοι εμείς, θα σε θυμόμαστε με σεβασμό και αγάπη.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/08/2026
Η ΑΝΑΣΑ με θλίψη αποχαιρετά τον Γεράσιμο (Μάσο) Δευτεραίο.
Ο Μάσος υπήρξε άνθρωπος της προσφοράς, της συμμετοχής και της δημοκρατίας, με ξεχωριστή παρουσία στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου του, της Ιθάκης.
Αγάπησε με πάθος το νησί και προσέφερε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, από τη συγγραφική του δραστηριότητα, από τη συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα της Ιθάκης. Υπήρξε μέλος της Δημοτικής Χορωδίας, της Μαντολινάτας Ιθάκης και της Θεατρικής Ομάδας «Φόρκυς».
Ο Μάσος Δευτεραίος υπήρξε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ιθάκης με την ΑΝΑΣΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του τοπικού προγράμματος της παράταξης.
Η ΑΝΑΣΑ εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του συναγωνιστή Μάσου και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά








