“Βρώμικα” νερά στην παραλιακή Αργοστολίου κάθε πρωί; Τι συμβαίνει; (βίντεο+εικόνες)

spot_img

Κάθε πρωί κάνουμε την πρωινή μας βόλτα πάντα από το Γουλόστρωτο Αργοστολίου από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Όμως, τις τελευταίες 10 ημέρες, ίσως και παραπάνω, παρατηρούμε τα νερά της θάλασσας εκεί στην παραλιακή να μοιάζουν “βρώμικα” στα πρώτα 50-100 μέτρα από το Γουλόστρωτο.

Το πρωί τα νερά είναι όπως βλέπετε παραπάνω, αλλά το απόγευμα είναι υπέροχα και καθαρά.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο και στις φωτογραφίες παρακάτω τα νερά μοιάζουν σα να είναι γεμάτα λάσπη ή απόβλητα μαζί με ξερά φύλλα και κλαδιά. Τα βλέπεις και σε πιάνει μια αηδία.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

Μάλιστα σήμερα τα φωτογράφιζαν ξένοι τουρίστες και τους ακούσαμε να λένε ότι “είναι μολυσμένα και ότι φταίνε τα σκάφη!!!!”.

Σίγουρα είναι μια καλή εξήγηση. Όμως, το βράδυ γιατί τα νερά είναι πεντακάθαρα;;; Και όχι δεν πιστεύουμε ότι κάθε μεσημέρι τα καθαρίζει ο Δήμος Αργοστολίου. Γνωρίζουμε ότι και στον Κούταβο τα νερά είναι πολλές φορές έτσι και πριν τους τουρίστες.

Για να μη μεταδίδονται εσφαλμένες ειδήσεις τόσο από ντόπιους όσο και από τουρίστες, μήπως κάποιος γνωρίζει τι συμβαίνει κάθε πρωί; Είναι κάποιο φαινόμενο της θάλασσας, που δε γνωρίζει ο κόσμος; Γιατί σίγουρα δεν είμαστε όλοι γνώστες επί του θέματος!

Και τέλος, υπάρχει κάποιος τρόπος να εξαλειφθεί το φαινόμενο; Είναι πολύ άσχημη η θέα!

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ: Στο τέλος του άρθρου θα δείτε μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου, όπως μας την έστειλε αναγνώστης.

ΒΙΝΤΕΟ

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΑΙ Η ΜΕΡΙΚΗ Ή ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ Ή ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ KEFALONIA LIFE.


ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ: Αναγνώστης μας έστειλε το παρακάτω ως μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου:

Αποτελέσματα δειγμάτων Λιμνοθάλασσας Κουτάβου

Το τελευταίο διάστημα στην Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου παρατηρείται μία περίεργη εικόνα σαν «ρύπανση» η οποία ανησύχησε ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία. Για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού συνέλεξε δείγματα την Δευτέρα 6 Ιουλίου και τα έστειλε στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας.

Από την εξέταση των στερεωμένων δειγμάτων προκύπτει ότι:

  1. Η βλεννώδης φαιού χρώματος μάζα στην επιφάνεια του νερού αποτελεί προχωρημένο στάδιο συσσωρευμένης βλέννας που παρήχθη από μικροφύκη και κυανοβακτήρια. Μέσα στη βλέννα και πάνω σε αυτήν παρατηρήθηκαν άφθονα κύτταρα φυτοπλαγκτού και πρωτοζώων καθώς και άφθονα βενθικά διάτομα.
  2. Το προχωρημένο στάδιο της συσσωρευμένης βλέννας το υποδηλώνει το τεράστιο πλήθος πρωτοζώων που έχουν εποικίσει την βλέννα και καταναλώνουν μέρος της με τους περιεχόμενους μικροοργανισμούς. Επίσης αναγνωρίσαμε πολλά κύτταρα φυτοπλαγκτού σε λύση.
  3. Είναι πολύ πιθανόν η βλέννα να σχηματίστηκε από την υπερανάπτυξη των βενθικών διατόμων και των φυτοπλαγκτικών μικροοργανισμών που έχουν την ικανότητα να παράγουν βλέννα και βρέθηκαν μέσα στη βλέννα και έξω στο νερό.
  4. Οι δυνητικοί αυτοί παραγωγοί της βλέννας είναι τα διάτομα Nitzschiaκαι Navicula του βένθους με πιθανή συμμετοχή των φυτοπλαγκτικών Cylindrotheca (διάτομο) και των κοκκοειδών κυανοβακτηρίων με πιο άφθονα τα τύπου Chroococcus.

Για πιο ασφαλή εκτίμηση και της διαδοχής των οικολογικών διεργασιών που προηγήθηκαν και οδήγησαν στο φαινόμενο της βλεννώδους επιφάνειας θα έπρεπε να είχε προηγηθεί παρακολούθηση των μικροοργανισμών αυτών τουλάχιστον τους δύο τελευταίους μήνες. Όσον αφορά στη σύνθεση των μικροοργανισμών στην βλέννα και στο νερό δεν καταγράφηκαν στα δύο δείγματα που εξετάστηκαν γνωστά τοξικά είδη.

Το φαινόμενο είναι γνωστό και ως “βρώμικη θάλασσα” ενώ δεν αποτελεί ρύπανση. Είναι βλεννώδεις σχηματισμοί με μικροοργανισμούς και θρύμματα. Η κυκλοφορία του νερού σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες ευνόησαν την εμφάνιση της βλέννας στην επιφάνεια του νερού. Πρόκειται για συσσώρευση βιολογικού υλικού, κυρίως βλέννας που παρήγαγαν ορισμένοι πολύ άφθονοι μικροοργανισμοί που ζουν στο νερό και στον πυθμένα της λιμνοθάλασσας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί δεν είναι γνωστοί ως τοξικοί. Η βλεννώδης μάζα φαίνεται ότι είναι σε στάδιο αποικοδόμησης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Καθηγήτρια κ. Μαρία Μουστάκα καθώς και τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Αντώνη Μαζάρη του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την άμεση ανταπόκρισή τους και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Δρ. Γεώργιος Δρακάτος

Δ/ντής Ερευνών

Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img