
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στην αίθουσα εκδηλώσεων του τμήματος Τεχνολογίας – Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, Παιδαγωγική Ημερίδα με θέμα: «Αναπηρία, είμαι – θέλω – μπορώ». Την Ημερίδα διοργάνωσε η Ένωση ΑΜΕΑ – Κ.Δ.Η.Φ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» και το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων. Χορηγός ήταν ο Δήμος Αργοστολίου.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας συντόνισε η Πρόεδρος της Ένωσης και Υπεύθυνη έργου του Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» Σοφία Μαροπούλου – Ζαφειράτου. Χαιρετισμούς απηύθυναν η κα. Κουμαριώτου Διονυσία, οργανωτική συντονίστρια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ο Αντιδήμαρχος Ληξουρίου κ. Γεράσιμος Γαλανός, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Αγγελική Τοτόλου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Μαρκάτος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου κ. Νίκος Βαλλιανάτος και η πρώην βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κα. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.
Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ο Αντιδήμαρχος Ληξουρίου κ. Γάλεμπ Ντιουάνι, τα στελέχη του ΠΕ.Κ.Ε.Σ οι κα. Βλάχου Μαρία, κ. Αλεξανδράτος Γεώργιος, κα. Φυτοπούλου Αλεξάνδρα, κ. Μπαρμπόπουλος Γεώργιος, η κα Αλεξάνδρα Παπαναστασάτου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένης του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Αργοστολίου και ο αναπληρωτής διοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου κ. Δημήτρης Δημουλιός. Επίσης, όλοι οι νηπιαγωγοί της Κεφαλονιάς (τα νηπιαγωγεία παρέμειναν κλειστά) και άλλοι εκπαιδευτικοί και πολίτες.
Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κα. Μαρία Βλάχου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών στο 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων. Θέμα της εισήγησής της: «Ένα σχολείο για όλους» προσεγγίζοντας την έννοια της συμπερίληψης στην Προσχολική Εκπαίδευση. Αναφέρθηκε στη Συμπεριληπτική εκπαίδευση ως την πιο επίκαιρη εκπαιδευτική διαδικασία με την ισότιμη συμμετοχή όλων των παιδιών και την ομαλή συνύπαρξη ειδικής και γενικής αγωγής. Τα οφέλη για όλα τα παιδιά είναι ακαδημαϊκά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Τα παιδιά της γενικής αγωγής γίνονται άτομα με ενσυναίσθηση και αποβάλλουν το φόβο για το ξένο και το διαφορετικό.
Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η Δρ. Στεφανία Φούσκα, εκπαιδευτικός στην Ειδική Αγωγή στο 1ο Κ.Ε.Σ.Υ. Πειραιά. Θέμα της εισήγησής της: «Χτίζοντας Γέφυρες Επικοινωνίας: Οικογένεια, Εκπαιδευτικοί, Θεραπευτές». Αναφέρθηκε στη σχέση οικογένειας, θεραπευτών και εκπαιδευτικών. Η σχέση τους μοιάζει ανύπαρκτη, καθώς υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, ωστόσο υπάρχουν λύσεις με ανοιχτή και συνεχή συνεργασία μεταξύ τους, προγραμματισμένες συναντήσεις, στοχοθεσία στις συναντήσεις, κοινές μεθόδους, σεβασμό απόψεων, σεβασμό διαφορετικών στόχων, πλαισίου εκπαίδευσης, συνεχή εκπαίδευση όλων, σεβασμό στο παιδί και την οικογένεια, αλληλοϋποστήριξη, ανταλλαγή, στήριξη. Ως εκπαιδευτικός «Δεν επικρίνω, αποδέχομαι, ακούω ενεργητικά, είμαι παρών στη σχέση, γνωρίζω τον εαυτό μου, παρουσιάζω ρεαλιστικά την κατάσταση ,αποκαλύπτω δικές μου αδυναμίες, είμαι σίγουρος για τις πληροφορίες που δίνω, δεν κάνω διάγνωση, δεν ενοχοποιούμαι και δεν ενοχοποιώ.»

Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κα. Τζούλια Δόριζα, ηθοποιός – σκηνοθέτης, με θέμα: «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί». Μίλησε για το θέατρο και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και το ρόλο του εμψυχωτή, ο οποίος ανακαλύπτει ποιες δυνάμεις και αδυναμίες έχει η ομάδα του.

Σχετικά παρουσίασε θεατρικό παιχνίδι με τη συμμετοχή ατόμων, που παρακολουθούσαν την ημερίδα και ερμήνευσε τη στάση των συμμετεχόντων.
Μετά το διάλειμμα στη στρογγυλή τράπεζα συντονίστρια ήταν η ψυχίατρος κα. Νίκη Χριστοφοράτου και συμμετείχαν η κα. Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου, η κα. Μαρία Λαδά, η κα. Διονυσία Μεσσάρη, η κα. Δώρα Χωραΐτη και η κα. Μίνα Κουρκουμέλη. Θέμα: «Σεξουαλικότητα και Αναπηρία».

Η κα. Χριστοφοράτου μίλησε για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Μίλησε για «πρωταγωνιστές», επιστήμονες, ηθοποιούς και αθλητές που παρά τις δυσκολίες τους κατάφεραν να διακριθούν και να πετύχουν στη ζωή τους. Αλλά και «δευτεραγωνιστές» άτομα με αναπηρία που διαθέτουν δεξιότητες και μπορούν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Και φυσικά όλοι έχουν δικαίωμα στη σεξουαλικότητα.
Η κα. Μαρία Λαδά, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» είχε θέμα: «Προασπίζοντας το δικαίωμα στη συναισθηματική και σεξουαλική ζωή» και είπε ότι αναπηρία δε σημαίνει ανικανότητα. «Είμαι άτομο με αναπηρία, θέλω, θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ν’ αποφασίζουμε για μας. Τίποτε για μας χωρίς εμάς. Μπορώ να μάθω μουσική, χορό, τέχνες και να συμμετέχω σε δράσεις». Υπάρχουν ταμπού και μύθοι για τη σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρία. Θεωρούνται ασεξουαλικοί ή υπερσεξουαλικοί και βίαιοι. Είναι εύκολη λεία για να ικανοποιήσουν κάποιοι σεξουαλικές ορέξεις. Χρειάζεται να γίνει άρση των φραγμών, αλλαγή κοινωνικών αντιλήψεων και εκπαίδευση. Στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω ο κοινωνικός περίγυρος.
Η κα. Διονυσία Μεσσάρη, Νοσηλεύτρια του Κ.Δ.Η.Φ., ανέπτυξε το θέμα: «Σεξουαλική υγεία στα Άτομα με Αναπηρία και ο ρόλος του νοσηλευτή». Ο ρόλος του νοσηλευτή είναι να μεταφέρει γνώσεις, να τροποποιεί στάσεις και συμπεριφορές, να προγραμματίζει δραστηριότητες σεξουαλικής αγωγής και να ενισχύει θετικές συμπεριφορές. Προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις, ενημερώνει για την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Βοηθάει και ενθαρρύνει θύματα κακοποίησης, ενθαρρύνει, ενημερώνει και επικοινωνεί με τους γονείς.
Η κα. Δώρα Χωραΐτη, ψυχολόγος του Κ.Δ.Η.Φ., μίλησε για την «Πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των Α.μεΑ.». Είπε για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση στις ευάλωτες ομάδες και ανέλυσε τη διάσταση του φαινομένου και στατιστικές έρευνες. Ανέφερε σημάδια αναγνώρισης της κακοποίησης και τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου. Τόνισε την σημασία της εκπαίδευσης και ενημέρωσε για εκπαιδευτικό υλικό, που μπορεί κανείς να βρει στο Διαδίκτυο.

Η κα. Μίνα Κουρκουμέλη, εργοθεραπεύτρια του Κ.Δ.Η.Φ., αναφέρθηκε στην «Αναγκαιότητα ειδικής σεξουαλικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δρόμο προς την Ανεξάρτητη Διαβίωση των Α.μεΑ.». Ο ρόλος του εργοθεραπευτή είναι να βοηθά στη σωματογνωσία, να διδάσκει κανόνες σωματικής και σεξουαλικής υγιεινής με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους, να ενημερώνει για σεξουαλικά ζητήματα, για την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Μίλησε για τη σεξουαλικότητα σε άτομα με ΔΑΦ (Διαταραχές αυτιστικού φάσματος), με νοητική ανεπάρκεια και με κινητικές αναπηρίες. Είπε για προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης και περιέγραψε εκπαιδευτικές μεθόδους.

Τέλος, η κα. Λίλα Κοσσυβάκη, Λέκτορας ειδικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ (Ην. Βασίλειο), έκανε εισήγηση μέσω Skype με θέμα «Αυτισμός και Παιχνίδι». Με VIDEO ανέπτυξε το ρόλο του παιχνιδιού ως διαγνωστικό εργαλείο, ώστε να γίνει παρέμβαση, αλλά και προγράμματα παρέμβασης που υλοποιεί. Έδωσε παραδείγματα από το αυθόρμητο, το λειτουργικό, το συμβολικό και το παιχνίδι με συνομηλίκους.
Γενικότερα ήταν μια ενδιαφέρουσα ημερίδα. Το θέμα της σεξουαλικότητας των ατόμων με αναπηρία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην πόλη μας με επιστημονικό και ρεαλιστικό τρόπο.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!!!
Α. Σ. Κ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
