Ε.Α.Σ.: Σταδιακή κατάργηση των κλουβιών στην κτηνοτροφία

spot_img

Ε.Α.Σ. : Σταδιακή κατάργηση των κλουβιών στην κτηνοτροφία

     Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι αντικείμενο συζήτησης αποτελεί πλέον σε Eυρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της χρήσης κλωβών και η επικείμενη αναθεώρησης της Eυρωπαϊκής οδηγίας για την καλή μεταχείριση των ζώων. Η ιδέα διαδόθηκε από την πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών σε  27 κράτη-μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο με τίτλο «Τέλος στα κλουβιά»/«End the Cage».

     Η μελέτη και η εκτίμηση για τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας πρότασης στην Κτηνοτροφία παρουσιάστηκε από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα που εργάστηκαν κατόπιν αιτήματος των Ευρωπαϊκών Συνεταιριστικών Οργανώσεων CopaCogeca και επικεντρώνεται, σε δύο τομείς και τρία σενάρια: την απαγόρευση των κλωβών εκτροφής για χοιρομητέρες και των εμπλουτισμένων κλωβών για όρνιθες αυγοπαραγωγής με άμεση μετάβαση έως το 2025 (σενάριο Α), μετάβαση έως το 2035 (σενάριο Β) και μετάβαση έως το 2045 (σενάριο Γ).

     Τα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρουν ότι η μετάβαση σε συστήματα ελεύθερης εκτροφής θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε νέες μάντρες και στην ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων.  Ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι Αγροκτηνοτρόφοι, το κόστος των επενδύσεων μπορεί να κυμανθεί από περίπου 2,1 έως 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

SMARTWATCHES ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Βρείτε τα στο κατάστημα MySystemLand στο Αργοστόλι
Προμηθευτείτε προαιρετικά και την SIM κάρτα

     Κατά συνέπεια, η μείωση της παραγωγής θα έχει επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) των 27 κρατών – μελών σε όλους τους βασικούς τύπους ζωικής παραγωγής έως το 2045. Η επιλογή της μεταβατικής περιόδου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, στην κερδοφορία των γεωργών και στην αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.

     Στα περισσότερα σενάρια, η ζήτηση στην εγχώρια αγορά δεν μειώνεται αναλογικά με τη μείωση της παραγωγής, οδηγώντας σε πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών, ιδίως του χοιρινού κρέατος  και των αυγών. Αντίθετα, οι εξαγωγές της Ε.Ε. μειώνονται απότομα.

     Σχολιάζοντας αυτά τα αποτελέσματα, ο Miguel Angel Higuera, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την καλή μεταχείριση των ζώων των Ευρωπαϊκών Συνεταιριστικών Οργανώσεων CopaCogeca, επισήμανε σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των κλωβών, ότι «δεν είμαστε κατ’ αρχήν αντίθετοι σε αυτό το ισχυρό κοινωνικό αίτημα. Η μελέτη αυτή δείχνει απλώς ένα σαφές γεγονός : η Επιτροπή συνιστάται να εξετάσει ένα πλαίσιο κατάλληλο για το σκοπό αυτό και να διαχειριστεί τη μετάβαση ομαλά, αντί να εφαρμόσει ένα σενάριο σοκ».

                   Από Ε.Α.Σ (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Ακολουθήστε το Kefalonia Life στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια τώρα online

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

spot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img