Ο κορονοϊός αποτελεί την τρέχουσα περίοδο μια μεγάλη απειλή τόσο για την ίδια την ανθρώπινη ζωή όσο και για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας παγκοσμίως.
Στον κόσμο της μόδας, μεγάλες εταιρείες δεν έμειναν ανεπηρέαστες, καθώς η Κίνα, αποτελεί για αυτές μεγάλη παραγωγική δύναμη- ίσως η μεγαλύτερη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και οι εταιρείες που ράβουν τα ρούχα τους αλλού, εξαρτώνται συχνά από την Κίνα για υφάσματα και άλλα προϊόντα όπως κορδόνια, κουμπιά, zips κ.ο.κ.
Για τα εργοστάσια που παράγουν προϊόντα μόδας στην Κίνα ο ιδρυτής και πρόεδρος της έκδοσης περιοδικών μόδας Sourcing Journal δήλωσε στο πλαίσιο της έκθεσης της επενδυτικής τράπεζας Cowen και Co, ότι «κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξουν».
Οι πηγές με τις οποίες μίλησε, σε χώρες όπως το Βιετνάμ και το Πακιστάν δηλώνουν επίσης προβλήματα, είπε.
Στην Ασία γενικότερα αλλά και στην Κίνα ειδικότερα, η καραντίνα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω κοροναϊού διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού που συνδέονται με την Κίνα.
Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν στην παύση της λειτουργίας εργοστασίων και την διακοπη του ανεφοδιασμού επαναλαμβάνονται σε πολλά μέρη της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας.
Οι βιομηχανίες αυτές αντιπροσωπεύουν το 60% των έτοιμων ενδυμάτων, υποδημάτων κ.ο.κ. στον κόσμο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Όλα αυτά είναι εύλογο πως επηρεάζουν μεγάλες αλυσίδες ρούχων και fast fashion όπως Zara και H&M που συνδέονται άρρηκτα με την ασιατική αγορά.
Οι δύο γίγαντες της μόδας, H&M και τα Zara της Inditex, θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, σύμφωνα με ανάλυση της χρηματοπιστωτικής εταιρείας UBS. Ειδικότερα, πριν από λίγο καιρό η UBS σε εέρευνά της κατάγραψε πού υπάρχει το μεγαλύτερο για Ευρωπαίους εμπόρους λιανικής. Στην κορυφή της λίστας ήταν η H&M, η Inditex και η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων Dunelm.
Για την H&M, η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της συνολικής αξίας των προϊόντων που πωλεί, σύμφωνα με την εκτίμηση της UBS. Η Inditex συγκεντρώνει μόνο το 10% της συνολικής αξίας των προϊόντων της από την Κίνα, αλλά είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του κύκλου εργασιών αποθεμάτων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες κάτι τέτοιο θα ήταν πλεονέκτημα, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Zara βασίζεται στην αλυσίδα εφοδιασμού της για να την τροφοδοτεί συνεχώς. Η UBS εκτιμά επίσης ότι η Inditex είχε μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις από την Κίνα, στο 8,7%, ενώ η H & M έφτασε μόλις 6,1%.
Σύμφωνα με άρθρο του Forbes πάντως, ευτυχώς το μεγαλύτερο απόθεμα για την άνοιξη και το καλοκαίρι έχει ήδη αποσταλεί πριν το ξέσπασμα του ιού. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι κατά πόσο η κατασκευή και η αποστολή των αποθεμάτων για τις παρτίδες φθινοπώρου-χειμώνα, θα διαταραχθεί.
Όπως και να έχει, σύμφωνα με τον συντάκτη του Forbes, οι κολοσσοί H&M και Zara της Inditex έχουν εναλλακτικές, όπως μια διαφορετική βάση εφοδιασμού που βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία.
Δύνανται ακόμη να μεταφέρουν όγκους από έναν προμηθευτή, κάτι τέτοιο όμως αυξάνει κατακόρυφα το κόστος.
Όπως και να έχει, πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν δεδομένες τις απώλειες στο πρώτο τρίμηνο, την ώρα που οι εμπορικές εκθέσεις ακυρώνονται και σημειώνονται ήδη καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.