Πυρετωδώς εργάζονται τα στελέχη της ΑΑΔΕ για την υλοποίηση του τρίπτυχου εγχειρήματος (ηλεκτρονικά βιβλία (myData), ηλεκτρονική τιμολόγηση, οnline ταμειακές μηχανές) που έχει γίνει νόμος του κράτους (βλ. σχ. άρθρα 30 και 45 του Ν. 4646/12.12.2019), καθώς η προσπάθεια και το στοίχημα της ΑΑΔΕ και προσωπικά του Γιώργου Πιτσιλή έχουν τύχει της αμέριστης στήριξης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι φορείς της αγοράς έχουν πει «ναι». Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη με συναρμόδιους φορείς και επιμελητήρια, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑ∆Ε έθεσαν σαφή στόχο για υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων, μέσα στο 2020 πιλοτικά.
Είχε προηγηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2019, συνάντησή τους με τον διοικητή Γιώργο Πιτσιλή, για τον σχεδιασμό σχετικά με την online διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το taxis και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων, myDATA. (βλ. το σχ. δελτίο Τύπου με δηλώσεις των κ. προέδρων της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλου, της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα, της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά και του ΟΕΕ Κων. Κόλλια).
Εκεί ο διοικητής μίλησε για όλο το πλάνο της ψηφιακής στρατηγικής και για τον οδικό χάρτη της ψηφιοποίησης των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει τα τρία πιο πάνω μέρη. Ως γνωστόν, μία μέρα νωρίτερα το όλο εγχείρημα θα λάβει τη θεσμοθέτηση από τον νομοθέτη με τον Ν. 4646/12.12.2019.
Πρώτο βήμα για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια
Ηδη το πρώτο βήμα για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην αγορά κάνει το υπουργείο Οικονομικών με τη δημοσίευση δύο σχετικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης που υπέγραψε ο υφυπουργός κ. Απ. Βεσυρόπουλος. Με την απόφαση Α.1017/27.01.2020 καθορίζεται η μορφή του πρότυπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου που χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, εκτός των συναλλαγών που διενεργούνται στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.
Με την απόφαση Α.1035/ 18.02.2020 ορίζονται οι διαδικασίες πιστοποίησης των παρόχων έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων και προβλέπεται η συγκρότηση ειδικής επιτροπής στην ΑΑΔΕ για τον έλεγχο.
Με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζει, όπως και με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, κάθε κίνηση στην αγορά «μπλοκάροντας» φαινόμενα έκδοσης πλαστών τιμολογίων.
Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις
Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο είναι ανοικτό στη συζήτηση για παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες αλλαγές εξοπλισμού, καθώς η συντριπτική πλειονότητα κατόχων παρωχημένου εξοπλισμού είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να υιοθετήσουν το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. (βλ. σχ. πρόσφατη ανάρτηση από την παράταξη στο ΟΕΕ Προοδευτικοί Οικονομολόγοι)
Αναβάθμιση ταμειακών μηχανών – Τα νέα δεδομένα και η online σύνδεσή τους με την ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο
Με την απόφαση Α.1011/16.01. 2020 του διοικητή της ΑΑΔΕ, αποσύρονται έως 31 Μαΐου 2020 οι ταμειακές μηχανές παλαιάς τεχνολογίας, οι οποίες αδυνατούν να συνδεθούν online με το taxisnet. Με την απόφαση Α.1024/31.01.2020, οι ΦΗΜ θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί μέχρι 06.06.2020. Η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet, μπαίνει σε εφαρμογή από τον Ιούνιο καθώς η ΑΑΔΕ όρισε προθεσμία, μέχρι ως 31 Μαΐου, για την απόσυρση των χιλιάδων ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου οι οποίες δεν έχουν δυνατότητες διασύνδεσης.
Πώς οι νέες αποδείξεις θα «μαρτυρούν» τη φοροδιαφυγή.
Η σύνδεση ταμειακών μηχανών με την εφορία αποτελεί ένα από τρία ηλεκτρονικά «μπλόκα» που επιχειρεί να στήσει η φορολογική διοίκηση κατά της φοροδιαφυγής, καθώς το μέτρο θα πλαισιωθεί από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων και των ηλεκτρονικών τιμολογίων, που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2020.
Οι αποδείξεις λιανικής πώλησης που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες online με το taxis,, θα φέρουν στο πάνω μέρος ειδικό κωδικό QR Code, με το οποίο θα αποδεικνύεται η εγκυρότητα ή μη της κάθε εκδοθείσας απόδειξης και θα δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης του παραστατικού σε κινητό, tablet, HY. Σε άλλον server του taxisnet θα καταγράφονται τα τιμολόγια που εκδίδονται.
Τι είναι τα QR Codes;
Τα QR Codes [Ελλ.: Κιου αρ κόουντς] (Quick Response Codes [Ελλ.: Κουίκ ρισπόνς κόουντς] κώδικες γρήγορης ανταπόκρισης) είναι μια μορφή Bar Codes [Ελλ: μπαρ κόουντς] (γραμμωτών κωδίκων).
Κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται θα περνά σε πραγματικό χρόνο στα ηλεκτρονικά βιβλία τα οποία θα τηρεί υποχρεωτικά η επιχείρηση στο taxisnet. Μέσω αυτού του κωδικού που θα μπορεί να σκανάρει ο καταναλωτής, θα βεβαιώνεται για τη γνησιότητα της απόδειξης, καθώς θα επαληθεύεται αν είναι ίδια με αυτή που έχει διαβιβαστεί και καταχωριστεί στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Εντοπισμός ύποπτων κινήσεων
Και τα δύο στοιχεία (αποδείξεις και τιμολόγια δαπανών), εκτός του ότι θα χρησιμοποιούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, θα αποτελούν αξιοποιήσιμα στοιχεία για εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.
Δηλαδή, όταν διαπιστώνεται, ότι διακόπτεται η ροή έκδοσης αποδείξεων σε ώρες αιχμής για το κατάστημα ή όταν διαπιστωθεί ότι σε ένα χρονικό διάστημα οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα που καταγράφονται στο taxisnet, τότε θα δίδεται σήμα για έλεγχο.
Και το ερώτημα που θα σκεφθούμε όλοι είναι αν θα μπει τέλος στο παράνομο ειδικό λογισμικό, που προσφέρουν καλοπληρωμένοι «πληροφορικάριοι» και επιτρέπει το «σβήσιμο» από τη μνήμη των ταμειακών μηχανών, όσων αποδείξεων θέλει να εξαφανίσει η «έντιμη» επιχείρηση! Στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ, στελέχη εκτιμούν ότι με τη διασύνδεση των ταμειακών με το taxis τα φαινόμενα αυτά θα εκλείψουν.
Οι υπηρεσίες που θα παρακολουθούν τη δραστηριότητα των servers θα καταγράφουν τις ύποπτες επιχειρήσεις σε λίστες και στη συνέχεια τους καταλόγους αυτούς θα παίρνουν τα ελεγκτικά κέντρα της ΑΑΔΕ για τη διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων.
Και βέβαια, η φορολογική διοίκηση έχει να δώσει πολλές οδηγίες στους φοροελεγκτές για τη διεξαγωγή των ελέγχων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αφού θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι «κάτι δεν πάει καλά», περιμένοντας από τους ελεγκτές να επιστρέψουν είτε με πρόστιμα για παραβάσεις που διαπίστωσαν είτε με πειστικές εξηγήσεις, για τους λόγους που οδήγησαν στο «κενό» της έκδοσης αποδείξεων.
* O κ. Γιώργος Χριστόπουλος είναι φοροτεχνικός – οικονομολόγος, συγγραφέας φορολογικών βοηθημάτων, πρώην καθηγητής ΤΕΙ.